Lyxig fiskgratäng

En fiskgratäng behöver inte vara djupfryst och full av frånstötande tillsatser. Den kan faktiskt, som den här lyxiga fiskgratängen, vara alldeles, alldeles underbar.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

Pommes duchesse
1 kg mjöliga potatisar
75 g smör
2 äggulor
1-2 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
muskotnöt
Fisk
500-600 g laxfilé, hel eller i portionsbitar
200 g nyskalade räkor
2-3 msk finhackad gul lök
1 dl riven ost
5 dl fiskbuljong från tärning
½ dl vitt vin
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
3 msk pressad citron
salt
nymalen vitpeppar

Tillagning

Pommes duchesse: Skala och skär potatisen i delar.

Koka i saltat vatten tills den är mjuk.

Pressa potatisen och blanda ner smör, äggulor, mjölk, salt, peppar och riven muskotnöt. Vispa ihop med ballongvisp. Smaka eventuellt av med mer salt, vitpeppar och muskotnöt.

Fisk:Smörj en kastrull och lägg i den finhackade löken.

Lägg i laxfilén. Krydda med salt och peppar. Tillsätt fiskbuljong och vitt vin, lägg på ett lock och sjud fisken sakta i 10 - 12 minuter.

Ta upp fisken och sila av buljongen (släng ej).

Sätt ugnen på 275 grader.

Sås: Smält smör och blanda i mjöl.

Tillsätt buljongen från fiskkoket och grädde. Koka i 5 minuter.

Krydda såsen med salt, peppar och pressad citron.

Smörj en ugnssäker form.

Lägg den kokta fisken i mitten.

Spritsa pommes duchessen runt om fisken.

Fördela räkorna över fisken.

Häll över såsen, strö över osten.

Gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg. Det tar c:a 15 minuter.

Garnera med dillkvistar.

Fler liknande recept