Löksoppa

Festlig, god, nyttig och billig rätt som passar extra bra en kulen höstdag eller smällkall vinterkväll. Denna gratinerade löksoppa funkar både som kraftig förrätt och lunch.

Ingredienser (4 portion)

3-4 gula lökar
3 msk smör
2 msk vetemjöl
2 liter kokande vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
salt
nymald vitpeppar
4 dl riven lagrad hårdost
4 kantskurna vita brödskivor
färsk timjan

Tillagning

Skala löken och skiva den tunt.

Smält smöret i en tjockbottnad gryta.

Lägg i löken och fräs den under omrörning tills den är lätt gyllenbrynt.

Strö över mjölet och låt även det bli lätt brynt.

Häll i det kokande vattnet och lägg i buljongtärningarna. Krydda med salt och peppar. Koka soppan ca 30 minuter.

Värm ugnen på 225 grader övervärme.

Häll soppan i 4 portionskålar.

Lägg brödskivorna ovanpå soppan.

Strö över den rivna osten.

Ställ in i ugnen och gratinera soppan tills ytan fått vacker färg.

Strö över färsk timjan. Servera löksoppan omedelbart.

Fler liknande recept