
Festlig, god, nyttig och billig rätt som passar extra bra en kulen höstdag eller smällkall vinterkväll. Denna gratinerade löksoppa funkar både som kraftig förrätt och lunch.
Festlig, god, nyttig och billig rätt som passar extra bra en kulen höstdag eller smällkall vinterkväll. Denna gratinerade löksoppa funkar både som kraftig förrätt och lunch.
3-4 gula lökar
3 msk smör
2 msk vetemjöl
2 liter kokande vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
salt
nymald vitpeppar
4 dl riven lagrad hårdost
4 kantskurna vita brödskivor
färsk timjan
Skala löken och skiva den tunt.
Smält smöret i en tjockbottnad gryta.
Lägg i löken och fräs den under omrörning tills den är lätt gyllenbrynt.
Strö över mjölet och låt även det bli lätt brynt.
Häll i det kokande vattnet och lägg i buljongtärningarna. Krydda med salt och peppar. Koka soppan ca 30 minuter.
Värm ugnen på 225 grader övervärme.
Häll soppan i 4 portionskålar.
Lägg brödskivorna ovanpå soppan.
Strö över den rivna osten.
Ställ in i ugnen och gratinera soppan tills ytan fått vacker färg.
Strö över färsk timjan. Servera löksoppan omedelbart.