Festlig, god, nyttig och billig rätt som passar extra bra en kulen höstdag eller smällkall vinterkväll. Denna gratinerade löksoppa funkar både som kraftig förrätt och lunch.
Löksoppa
Ingredienser (4 portion)
3-4 gula lökar
3 msk smör
2 msk vetemjöl
2 liter kokande vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
salt
nymald vitpeppar
4 dl riven lagrad hårdost
4 kantskurna vita brödskivor
färsk timjan
Tillagning
Skala löken och skiva den tunt.
Smält smöret i en tjockbottnad gryta.
Lägg i löken och fräs den under omrörning tills den är lätt gyllenbrynt.
Strö över mjölet och låt även det bli lätt brynt.
Häll i det kokande vattnet och lägg i buljongtärningarna. Krydda med salt och peppar. Koka soppan ca 30 minuter.
Värm ugnen på 225 grader övervärme.
Häll soppan i 4 portionskålar.
Lägg brödskivorna ovanpå soppan.
Strö över den rivna osten.
Ställ in i ugnen och gratinera soppan tills ytan fått vacker färg.
Strö över färsk timjan. Servera löksoppan omedelbart.