Lökpaj

En paj som är god som enkel förrätt eller som plockmat.

[ssba-buttons]

Ingredienser (8 portion)

150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning
4 gula lökar
2 msk olivolja
1 msk smör
½ dl vitt vin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk repad färsk timjan
1 dl finhackad gräslök
2 vitlöksklyftor
2 dl riven schweizerost (t.ex. gruyèreost)

Tillagning

Nyp ihop smör och mjöl.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.

Tryck ut degen i en pajform. Nagga pajdegen med en gaffel. Ställ kallt i minst en halvtimme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skär löken i tjocka skivor.

Fräs löken i olja och smör i en stekpanna på svag värme i 10 minuter. Tillsätt vinet efter halva tiden.

Smaksätt med salt, vitpeppar och timjan.

Skala och finhacka vitlöken.

Låt vitlöken fräsa med i någon minuter.

Tag stekpannan från värmen och låt svalna.

Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.

Lägg lökblandningen i pajskalet.

Strö över gräslöken och osten och grädda i mitten av ugnen c:a 15 minuter.

Låt pajen svalna något innan servering.

Fler liknande recept