
En paj som är god som enkel förrätt eller som plockmat.
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning
4 gula lökar
2 msk olivolja
1 msk smör
½ dl vitt vin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk repad färsk timjan
1 dl finhackad gräslök
2 vitlöksklyftor
2 dl riven schweizerost (t.ex. gruyèreost)
Nyp ihop smör och mjöl.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga pajdegen med en gaffel. Ställ kallt i minst en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär löken i tjocka skivor.
Fräs löken i olja och smör i en stekpanna på svag värme i 10 minuter. Tillsätt vinet efter halva tiden.
Smaksätt med salt, vitpeppar och timjan.
Skala och finhacka vitlöken.
Låt vitlöken fräsa med i någon minuter.
Tag stekpannan från värmen och låt svalna.
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
Lägg lökblandningen i pajskalet.
Strö över gräslöken och osten och grädda i mitten av ugnen c:a 15 minuter.
Låt pajen svalna något innan servering.