En klassisk laxpaté inspirerad av Carl Butlers recept. Laxpaté går lättast att göra med en matberedare. OBS: Alla ingredienser måste vara kylskåpskalla när de blandas.
Laxpaté
Ingredienser (10 portion)
500 g färsk skinn- och benfri lax
2 ägg
4 dl vispgrädde
1 knippa färsk dill
1 tsk engelskt senapspulver
1 ½ msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
Tillagning
Skär laxen i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller mal den med en köttkvarn.
Blanda i salt och ägg i matberedaren och kör till en jämn massa.
Lyft skålen av matberedaren och ställ in den i kylskåpet.
Sätt ugnen på 175 grader.
Klipp dillen mycket fint. Rör ut senapspulvret i vinägern.
Ta färsen ur kylskåpet och blanda med matberedarens hjälp i grädden lite i taget.
Till sist blandar man i dill, vinäger-senapsblandningen och cayennepeppar.
Häll över färsen i en ugnssäker form, lägg på ett lock eller täck med aluminumfolie.
Sätt formen i vattenbad och låt laxpatén stå i ugnen 1 timme.
Ta ut patén och låt den svalna och sätt den sedan i kylskåpet med plastfolie över.
Ta fram patén i god tid före servering så att den blir rumstempererad.