Laxpaj med västerbottensost

Smarrig paj med lax och den svenska gastronomiska stoltheten västerbottensost.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

Pajdeg
125 g osaltat smör
200 g vetemjöl
1 tsk ättika
½ tsk salt
ev. 1 msk vatten
Fyllning
200 g rökt lax i bitar
100 g riven västerbottensost
3 ägg
½ dl vispgrädde
2 ½ dl mjölk
färsk gräslök
salt
nymald peppar

Tillagning

Mixa smör, salt och mjöl i matberedare till en massa. Tillsätt ättikan och eventuellt lite vatten om degen är för smulig.

Tryck ut pajdegen i en pajform och ställ kallt i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Ställ det kylda pajskaler i ugnen i 10 minuter.

Vispa ägg, grädde och mjölk, tillsätt osten. Salta och peppra.

Lägg ut laxen i det förgräddade pajskalet.

Häll ostfyllningen ovanpå laxen i pajskalet och grädda 20-25 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.

Fler liknande recept