Smarrig paj med lax och den svenska gastronomiska stoltheten västerbottensost.
Laxpaj med västerbottensost
Ingredienser (4 portion)
Pajdeg
125 g osaltat smör
200 g vetemjöl
1 tsk ättika
½ tsk salt
ev. 1 msk vatten
Fyllning
200 g rökt lax i bitar
100 g riven västerbottensost
3 ägg
½ dl vispgrädde
2 ½ dl mjölk
färsk gräslök
salt
nymald peppar
Tillagning
Mixa smör, salt och mjöl i matberedare till en massa. Tillsätt ättikan och eventuellt lite vatten om degen är för smulig.
Tryck ut pajdegen i en pajform och ställ kallt i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ställ det kylda pajskaler i ugnen i 10 minuter.
Vispa ägg, grädde och mjölk, tillsätt osten. Salta och peppra.
Lägg ut laxen i det förgräddade pajskalet.
Häll ostfyllningen ovanpå laxen i pajskalet och grädda 20-25 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.