Bra bjudrätt som kan förberedas i god tid och sen bara gratineras innan gästerna kommer.
Laxcannelloni
Ingredienser (6 portion)
500 g laxfilé
150 g kallrökt lax
1 liten purjolök
olivolja
250 g kesella (10%)
3 äggulor
1 ½ salt
2-3 krm nymald svartpeppar
½ dl hackad färsk dill
18-20 cannellonirör
1 mozzarella
1 hummer
Till servering
citronklyftor
Sås
3 dl vitt vin (ej fatlagrat)
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
3 msk maizena
3 dl parmesanost
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Tillagning
Blanda vin, vispgrädde och nästan all mjölken i en tjockbottnad kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen.
Låt koka upp och koka i några minuter.
Rör ner parmesanosten.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj och finhacka purjolöken.
Stek den i olivoljan på svag värme i några minuter. Låt svalna.
Finhacka laxen.
Blanda laxen med purjolök, kesella, äggulor, salt, peppar och dill.
Spritsa fyllningen i cannellonirören (använd t.ex en spritspåse utan att sätta i någon tyll).
Smörj en ugnssäker form med lite av vinsåsen och lägg i de fyllda rören.
Häll på sås så det täcker och riv över mozzarellan.
Gratinera i mitten av ugnen ca 30-35 minuter.
Halvera hummern och knäck klorna och ta ut köttet. Lägg hummerbitar på den färdigräddade cannellonin.
Servera med sallad och citronklyftor.