Lammracks under grönt täcke

Det gröna täcket är en av mina absolut bästa smaksättare. Jag mixar nyskördade örter med smör, bröd, rivet citronskal och lite ost. Lägger det i en form och ställer in i frysen. Örtskorpan, som jag kallar den, passar inte bara till lamm, utan även till kyckling eller fläskfilé. Har man en örtskorpa som ligger och väntar i frysen går det snabbt att laga riktig god mat.

Ingredienser (4 portion)

Lammracks
lammracks, ca 1 kg
salt
nymalen svartpeppar
Grönt täcke
ca 8 dl hackade örter, till exempel: bladpersilja, basilika, rucolasallad, timjan, pimpinella
fint rivet skal från ½ citron eller limefrukt
100 g rumsvarmt smör
ca 4 skivor, 100 g, kantskuret och tärnat ljust bröd
½ dl finriven, lagrad ost

Tillagning

Börja med det gröna täcket: Lägg alla ingredienser i matberedaren och mixa tills det blivit en grön smet.

Lägg smeten i en avlång form som är klädd med plastfolie. Ställ in i frysen.

Ta formen ur frysen och låt smeten halvtina. Skär i tunna skivor. Det går även bra att ta formen direkt från frysen och hyvla tunna skivor med osthyvel.

Sätt ugnen på 200 grader.

Putsa bort hinnor och senor från köttet. Salta och peppra och bryn det runt om i smör i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Hyvla skivor av örtskorpan och lägg på köttet så att det täcker.

Ställ in formen mitt i ugnen och stek cirka 20-30 minuter eller tills innertemperaturen är 60-62 grader. Ta ut formen och låt köttet vila under folie i cirka 10 minuter. Servera gärna med en potatisgratäng.

Fler liknande recept