Lammlägg med trumpetsvampsrisotto och rostad vitlök

Riktig slow food som tar sin tid men är väl värt besväret. En mustig, långkokt lammrätt där köttet faller från benen. Krämig risotto passar utmärkt till. Om det är svårt att hitta trumpetsvamp så går det bra med t ex karljohan, taggsvamp eller kantareller.

Tips: Det går öven bra att anvönda blomkål eller broccoli istället för romanesco.

Ingredienser (4 portion)

4 lammlägg à ca 350 g (alt 1 kg lammstek med ben)
10 cocktailtomater
1 vitlök
5 kvistar timjan, färsk
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 gul lök, klyftad
½ dl tomatpuré
2 msk smör
1 tärning mörk oxbuljong
1 flaska rött vin
5 dl vatten
10 hela svartpepparkorn
½ tsk salt
1 tsk timjan, torkad
1 kvist rosmarin (färsk)
maizena till redning
Trumpetsvampsrisotto
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk smör
1 hg rödgul trumpetsvamp
4 dl avorioris
2 dl vitt vin
6 dl vatten
1 tärning svamp- eller hönsbuljong
1 huvud romanesco, i små bitar
2 dl Västerbottensost, riven
salt och nymalen svartpeppar

Tillagning

Sätt ugnen på 150 grader.

Lägg tomater, vitlök och timjan i en ugnssäker form. Ringla på olja, salta och peppra. Låt torka/rosta i ugnen 1,5 timme.

Bryn lök, morot och tomatpuré i 1 msk smör. Tillsätt buljong, vin, vatten, peppar, salt, timjan och rosmarin. Koka upp och lögg i köttet. Låt sjuda på svag värme i ca 2 timmar, tills köttet könns mört och slöpper från benet.

Gör risotton när 20 minuter återstår av koktiden. Frös lök och vitlök i smör med hälften av svampen utan att det får färg i en låg, vid kastrull eller stekpanna. Rör ner ris och låt det bli genomvarmt. Tillsött vin och rör hela tiden.

Värm vatten med buljongtärningen. När riset sugit upp vätskan tillsätter du buljong lite i taget under omrörning. Låt koka 15 minuter, rör då och då. Tillsätt romanesco och koka 3 minuter. Vönd ner ost, smaka av med salt och peppar. Fräs resterande svamp och strö över risotton.

Ta upp köttet, sila över skyn i en kastrull och red av med maizena blandad med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Bryn köttet i smör före serveringen.

Garnera med rostad vitlök, tomater och timjan.

Fler liknande recept