En krämig och god kycklingpaj.
Kycklingpaj
Ingredienser (6 portion)
pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g Svenskt smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning
1 färsk lök, hackad
350-400 g kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
10 småtomater
2 tsk hackad färsk rosmarin
2 dl lagrad cheddar, riven
4 ägg
1 dl mjölk
2 ½ dl mellangrädde eller vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tillagning
Mixa mjöl och smör i en mixer.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Ställ kallt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla degen mellan två bakplåtspapper och tryck ut den i en springform med hög kant (24 cm i diameter).
Nagga botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet 10-15 minuter.
Hacka den gula löken och fräs den mjuk i smör.
Lägg löken underst i det förgräddade pajskalet.
Lägg ut småtomaterna ovanpå löken.
Skär kycklingfilen i tärningar och stek tills den är nästan klar.
Lägg kycklingbitarna i pajskalet.
Strö över rosmarin och pressa vitlöken över.
Strö över osten.
Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.