En pippi som smakar av hela det sydfranska landskapet: tomater, saffran och generöst med vitlök. Allt på en och samma plåt och skjuts in i ugnen. Kan det bli enklare? Ett par glas sval rosé hör också till.
Kyckling à la provençale
Ingredienser (4 portion)
1 kyckling, à ca 1,4 kg, i bitar
1 g (2 pkt) saffran
1 tsk espelettepeppar (eller chilipulver)
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk timjanblad
6 vitlöksklyftor, krossade med skal
rivet skal av 1 citron
½ dl olivolja
3 stora potatisar, i kvartar
1 knippe färsklök, i 1 cm tjocka skivor
ca 12 cocktailtomater
2 dl färska eller frysta ärter
Tillagning
Sätt ugnen på 220 grader.
Blanda saffran, espelettepeppar. svartpeppar. timjan, vitlök, citronskal och olivolja i en skål.
Lägg kyckling, potatis och färsklök i en långpanna eller stor ugnsfast form. Häll kryddblandningen över och vänd runt. Tillsätt tomaterna.
Stek kycklingen i ugnen 40 minuter, ta ut den efter halva tiden och vänd runt grönsakerna i oljan.
Strö ärterna över grönsakerna i formen och låt steka ytterligare 5 minuter i ugnen.