Kvitten är en äppelliknade frukt som växer på rosliknade buskar. Olagad är frukten i det närmaste oätbar, men tillagad som marmelad, sykt, gelé eller som här sorbet är den underbart god. Det är onödigt att slösa sin bästa champagne till den här rätten, man kan till och med nöja sig med ett bättre mousserande.
Kvittensorbet med champagne
Ingredienser (6 portion)
1 kg kvitten
2 dl vitt vin
1 vaniljstång
sockerlag
champagne
Tillagning
Skala och kärna ur kvittenfrukterna. Dela i mindre bitar.
Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg allt i en kastrull.
Koka en fruktpuré av vaniljstång, vitt vin och kvitten.
Lägg kvittenpure och lika mycket sockerlag i en glassmakin. Kör till en sorbet enligt tillverkarens anvisningar.
Skopa en rejäl kula sorbet och lägg i en snygg skål.
Häll på några centiliter champagne vid servering.