En maträtt till julbordet av Leif Mannerström.
Kryddfärsbiffar med lingonsky
Ingredienser (15 portion)
400 g blandfärs
1 gul lök
2 syrliga äpplen
2 dl vispgrädde
1 msk grovkornig senap
3 ägg
1 krm mald kryddnejlika
smör
salt och peppar
Lingonsky
½ dl rårörda lingon (recept finns i boken sid 229)
1 dl kalvfond (recept finns i boken sid 226)
Till garnering
färska örter, t.ex. persilja eller timjan
Till servering
200 g vitkål
2 msk smör
2 msk honung
Tillagning
Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna äpplena. Stek lök och äpple i smör i en stekpanna utan att de får färg. Låt svalna.
Blanda ihop fårsen med lökfräset och resten av ingredienserna till biffarna så att det blir en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
Provstek gärna en liten klick färs för att smaka av sältan.
Forma färsen till små biffar. Stek dem i smör i en stekpanna tills de har fått fin färg.
Vispa ur pannan med lite vatten, kalvfond och de rårörda lingonen.
Strimla vitkålen och stek den i smör i en stekpanna på medelvärme tills den fått en gyllene färg.
Tillsätt honungen och smaka av med salt och peppar.
Servera biffarna med lingonsky och vitkål.