Piroger är ett av ganska få inslag i den finsk-ryska-matkulturen som erövrat världen. Men vill man äta något godare än Gorbys piroger ska man göra dem själv. Man kan fylla en pirog med de mesta som är ätligt, men välkryddad köttblandning är vanligast.
Pirogdeg
50 g smör
2 dl mjölk
1 tsk salt
50 gram torrjäst
2 ägg
540 g vetemjöl
Fyllning
½ gul lök
½ paprika
400 g nötfärs
olivolja
1 köttbuljongtärning
1 krm chilipeppar
2 dl vatten
1 msk paprikapulver
½ rödlök
1 tsk oregano
½ tsk spiskummin
maizenaredning
1 tsk honung
salt
20 cocktailoliver, delade i två delar
2 kokta ägg, hackade
Smält smöret och späd ut med väskan och värm till den är runt 40 grader.
Häll ner nästan allt mjöl i en degbunke och blanda med torrjäst och salt.
Blanda i äggen (men spara lite till penslingen)
Blanda ordentligt och häll i degspadet och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter.
Hacka den gula löken fint och tärna paprikan fint. Fräs dem i olja.
Smula i köttbuljongtärningen, tillsätt chilipepparn och vattnet. Låt det koka i några minuter.
Rör ner paprikapulver, rödlök, oregano och spiskummin. Låt koka någon minut.
Red med maizenaredningen.
Smaka av med salt och honung.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela upp degen i 12 bitar och kavla ut dessa till ovala 1 cm tjocka rundlar.
Fördela fyllning, hacklade ägg och olivdelar. Vik ihop till halvmånar. Knip ihop ordentligt.
Placera pirogerna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca 17-20 minuter.
Servera med en fräsch sallad.