Kolasås med kondenserad mjölk

Underbart kolasås, som ursprungligen kommer från Sydamerika och där går under namnet dulce de leche, gjord på kondenserad mjölk med härligt smöriga toner som passar både till glass och i bakverk.

[ssba-buttons]

Ingredienser (1 portion)

1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk

Tillagning

Ta bort etiketten från burken för att förhindra att det blir en pappersmassesörja i kastrullen.

Gör två hål med hammare och spik i ovansidan av burken.

Placera burken i en liten kastrull med ganska höga kanter och fyll den med tillräckligt med vatten för att komma upp till 1-2 cm från toppen av burken. Man måste hälla i mer vatten när det avdunstar för att försäkra att vattnet inte går under 2,5 cm från burkens topp.

Placera grytan på spisen och sätt vredet på drygt medeltemperatur.

Håll koll tills vattnet börjar koka.

Sänk värmen lite, men det måste fortfarande koka. Det kommer läcka ut lite kondenserad mjölk genom hålen, blir det för mycket kan man skrapa bort det med sked.

Låt burken koka i 3-4 timmar, beroende på hur fast man vill ha sin kolasås.

Lyft ur burken med en tång eller en grytvante, placera på spisen och låt den svalna lite.

Öppna burken försiktigt med en konservöppnare och töm ur innehållet i en skål. Vispa ihop för att göra kolasåsen homogen.

Fler liknande recept