Kokta kycklinglår i dragonsås

Kokt kyckling i dragonsås serveras ofta i det mannerströmska tjället. Det beror främst på att det är ett suveränt sätt att tillaga en välgödd kyckling eller enbart kycklinglår på, men även på att min son Sebastian alltid lagar den. Han har enligt min mening absolut smakgehör, vilket avspeglas i den perfekta såsen. Kyckling tillagad på det här sättet väcker starka minnen från familjens vistelser i Frankrike. Själv föredrar jag några glas Alsacevin eller en välgjord riesling till kycklingen, men det är inte heller fel att servera en kall, blommig lager till.

Ingredienser (4 portion)

1 ½ kg färska kycklinglår
2 gula lökar
2 morötter
2 dl torrt vitt vin
1 knippa färsk dragon eller 1 ½ msk torkad
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
salt
Grönsaker
2 morötter
2 palsternackor
4 potatisar
2 salladslökar
Sås
2 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
3 dl crème fraiche
2 msk dragonvinäger
1 knippe fårsk dragon
salt och peppar
Till servering
potatis kokta med grönsakerna eller kokt ris

Tillagning

Skölj kycklinglåren noga och lägg dem i en gryta. Slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl.

Skala och skär lökarna i klyftor. Skala och skär morötterna i bitar. Tillsätt morötter, lök, vin och kryddor. Börja med ½ tsk salt per liter vatten och smaka av sältan senare när buljongen är reducerad. Låt sjuda på svag värme tills låren blivit möra, 25-30 minuter. Ta upp kycklingbitarna och håll dem varma, förslagsvis inlindade i folie.

Gör i ordning grönsakerna: Skala och skär morötterna och palsternackorna i stavar. Skala och skiva potatisarna. Ansa och dela salladslökarna. Koka dem nätt och jämnt mjuka i buljongen, håll dem sedan varma.

Reducera kokspadet tills ½ liter kraftig, välsmakande buljong återstår.

Sila buljongen och häll tillbaka i grytan. Tillsätt grädde, senap och crème fraiche. Smaka av med dragonvinäger till önskad syrlighet, här får smaklökarna avgöra vad som är lagom. Smaka även av om det behövs mer salt och peppar. Sila såsen. Häll tillbaka i en kastrull och håll varm.

Plocka dragonbladen från kvistarna. Finhacka bladen och lägg dem i såsen.

Lägg upp kycklinglåren på ett varmt fat och ringla den heta såsen över. Serveras ris till kycklingen kan man utesluta potatisen.

Fler liknande recept