Kokta kräftor är en självklarhet till sensommarens kräftskiva. Tidigare fanns det en lag som reglerade när man fick fiska kräftor, men sedan 1994 är det fritt fram att njuta av härligheterna när man vill.
Tänk på att kräftorna bör vara döda när man tillagar dem. Om de inte är det kan man förkoka dem i 5 minuter.
1 kg kräftor
3 l vatten
1 dl salt
2 sockerbitar
dillkronor
1 flaska porter
Börja med att koka upp lagen. Koka vatten, salt, socker och porter i 10 minuter.
Skölj kräftorna i kallt vatten.
Koka 6-8 kräftor åt gången i den häftigt kokande kräftlagen. Koka under lock i c:a 10 minuter. Ta upp färdigkokta kräftor och fyll på med nya kräftor efter hand. Lägg i nya fräscha dillkronor.
När alla kräftorna är kokta, kyl ner kastrullen med lag och låt sedan alla kräftorna svalna i lagen i ett dygn.
Servera på ett fat och dekorera med dillkronor.