Kokt julskinka

Julpastej och sylta får vara själva förspelet tilljulens absoluta huvudnummer – skinkan! Griljerad och mjäll väntar den glatt på kniven där den ligger mitt på bordet, omgiven av sina uppassare senaperna!

Även revbensspjäll passar bra här på tredje turen, även om det är lite varmt. Det harmonierar bra med skinkan. Leve grisen!

[ssba-buttons]

Ingredienser (1 portion)

1 rimmad skinka med svålen kvar
1 gul lök
1 liten timjankvist
3 lagerblad
10 kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn
Griljering
2 msk svensk senap
2 msk grovkornig senap
1 äggula

Tillagning

Låt julskinkan ligga i kallt vatten i en bunke i 2 timmar.

Gör ett snitt genom halva löken, lägg timjan och lagerblad i snittet. Tryck in kryddnejlikor och kryddpeppar runt om i löken.

Ta upp skinkan och stick in en stektermometer så att spetsen hamnar i skinkans mitt. Lägg den i en rymlig kastrull tillsammans med löken. Täck med kallt vatten och låt koka upp. Sjud skinkan tillsammans med kryddlöken. Skumma skinkspadet regelbundet.

Skinkan är färdigkokt vid 75 grader. Lyft upp skinkan och låt den svalna. Spara även spadet och låt det svalna.

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg skinkan i en ugnssäker form.

Blanda senapssorterna med äggulan och bred över svålen på skinkan.

Griljera i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, tills den har fått fin fårg. Låt svalna.

Fler liknande recept