Att göra sin egen julkorv hör väl inte till vanligheterna längre. Men det är värt ett försök om man känner sig upplagd.
Julkorv
Ingredienser (25 portion)
500 g bogfläsk
500 g fläskfärs
500 g nötfärs
500 g kall kokt potatis
½ msk salt
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk malen ingefära
1 msk potatismjöl
2 ½ dl köttbuljong från tärning
1 liter mjölk
3 meter krokfjälster
Saltblandning
2 ½ msk grovt salt
1 ½ msk strösocker
Kokning
vatten
1 grovt hackad gul lök
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
Tillagning
Skär bogfläsk i mindre bitar och mal det en gång genom köttkvarnens fina skiva.
Mal det sedan en gång till tillsammans med fläskfärs, nötfärs och potatis.
Blanda färsen med kryddor och potatismjöl.
Rör ner buljong och mjölk, blanda väl.
Prova så att kryddningen blivit bra genom att koka en stor klick färs i vatten.
Stoppa smeten i väl rengjorda krokjälster.
Stoppa mycket löst, jälstren ska endast vara halvfyllda, annars spricker korven vid kokningen.
Knyt av i lagom långa korvar med bomullssnöre.
Stick små hål i skinnet så att luften går ur.
Dela i lagom längder för kokningen.
Saltblandning: Rör samman salt och strösocker.
Gnid in korvarna i saltblandningen.
Låt ligga kallt i c:a ett dygn.
Koka upp vatten, lök och kryddor.
Koka korven i omgångar på svag värme i c:a 20 minuter.