Jordgubbstårta

Jordgubbstårta är en svensk klassiker, som är självklar på midsommarafton och många kalas. I det här receptet gör man allt från grunden, det blir nyttigare då.

Ingredienser (8 portion)

Tårtbotten
2 ägg
1 ½ dl socker
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Citronkräm
3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd
Garnering
3 dl vispgrädde
½ l färska jordgubbar

Tillagning

Vispa ägg och socker pösig med elvispen.

Tillsätt vattnet och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en slät smet.

Häll smeten i en smord och bröad rund form (ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant.)

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, c:a 30 minuter.

Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter innan den stjälps upp på galler och får kallna.

Dela sockerkakan i 2 bottnar. Vispa grädden till krämen hårt och blanda med lemon curd. Bred krämen mellan bottnarna.

Vispa grädden till garneringen.

Bred eller spritsa på ett tjockt lager med grädde över hela tårtan. Placera ut jordgubbarna.

Fler liknande recept