Janssons frestelse

Godaste gammaldags Janssons frestelse recept

Här är vårt receptgodaste Janssons frestelse. Janssons frestelse är ett måste på julbordet för många. Vare sig det handlar om en gammaldags Janssons frestelse eller en krämig Janssons frestelse. Och Janssons frestelse blir bara godare om man sparar lite till nästa dag. Servera en god julöl till.

Vilken potatis till Janssons frestelse?

Vilken potatis är bäst till Janssons frestelse? Till Janssons frestelse så kan man använda båda en fast eller mjölig potatis. Vilken sorts potatis som är bäst till Janssons frestelse beror på vad du vill ha för sorts Janssons frestelse. Om du använder en fast potatis så får du en tunnare Janssons frestelse med fasta potatisstrimlor. Om du använder en mjölig potatis så blir gratängen fastare, krämig och med mjuka potatisstrimlor. Exempelvis så använder Mannerström en fast potatis till sin Janssons frestelse

Janssons frestelse krämig

Om du vill få din Janssons frestelse krämig så ska du använda en möjlig potatis. Den möjliga potatis gör att gratängen blir fast och krämig och med mjuka potatisstrimlor.

Hur länge håller Janssons frestelse i kylen?

Janssons frestelse håller 2-3 dagar i kylskåp.

Janssons frestelse utan ansjovis

För den som inte gillar ansjovis kan naturligtvis ta bort detta från receptet.

Frysa Janssons frestelse – kan man frysa in Janssons frestelse?

Ja, det går bra att frysa Janssons frestelse. Hur länge kan man ha en Janssons frestelse i frysen? I frysen håller den åtminstone tre månader. Det innebär att du kan förberedda din Janssons frestelse och frysa in den i god tid före julafton. Sedan kan du enkelt och snabbt värma den i ugnen på julafton.

Kan man göra Janssons frestelse dagen innan?

Ja, man kan göra Janssons frestelse dagen innan för att spara tid. Janssons frestelse blir även godare ifall man gör den dagen innan. Du kan förbereda Janssons frestelse dagen innan och sedan kan du värma upp den med lite smör när det blir dags för julmaten. Att låta den stå innan gör den bara godare!

Ingredienser (6 portion)

6 normalstora potatisar
2 gula lökar
15-20 ansjovisfiléer
2 msk smör, rumstempererat
2 dl vispgrädde
ströbröd

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form.

Skala och strimla potatisen och lägg den i kallt vatten. Skala löken och skiva den tunt.

Varva potatis, lök och ansjovis. Avsluta med potatis. Häll på grädden. Strö på rikligt med ströbröd och klicka ut smöret.

Grädda i ugnen ca 45 minuter.

Fler liknande recept