Jambalaya

En egen tolkning av Louisianas stolthet, självklart med “den heliga treenigheten” i centrum. Så kallar de kombinationen gul lök, grön paprika och stjälkselleri som nästan alltid finns som bas i sydstatsköken runt New Orleans.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

200-300 g cabanossikorv eller annan torr och smakrik korv, eller en blandning av korv och skinka eller rökt fläsk
1 stor gul lök
2 stjälkar selleri
1-2 gröna paprikor
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt
svartpeppar
1 lagerblad
torkad timjan
ev. 1 tsk liquid smoke
3-4 dl vanligt ris
3 dl passerade tomater (400 g)
6-8 dl kycklingbuljong
färska räkor

Tillagning

Om du inte har en torr korv, utan en vanlig som behöver stekas lite, börjar du med att skiva och steka den i lite olja så att fettet steks ur. Har du rökt fläsk i tärningar så stek fettet ur dem också. Häll sedan av det mesta av fettet.

Hacka lök, selleri och paprika. Det ska vara ungefär lika mycket av varje.

Finhacka vitlöken. Tillsätt olivoljan i pannan och fräs allt.

Har du en torr korv så tillsätter du den nu och fräser.

Smaksätt med salt, svartpeppar, lagerblad och rikligt med torkad timjan. En skvätt Iiquid smoke brukar också vara gott i. Det är röksmak på flaska från södra USA.

Blanda i riset, tillsätt passerade tomater och kycklingbuljong.

Låt allt puttra under lock tills riset är färdigt.

Späd med mer buljong om det behövs.

Lägg på färska räkor och servera med bröd.

Fler liknande recept