Inbakad lax

Ganska billig men ändå festlig och god fiskrätt med laxfilé. Smördegen kan man antingen göra själv enligt det skapligt enkla bifogade receptet eller köpa färdig, antingen fryst eller kyld, i butik. Servera med kokta grönsaker och kokt potatis.

Är man det allra minsta äventyrlig kan man enkelt göra sin egen skånsk senap.

Ingredienser (5 portion)

1,2 kg hel färsk laxfilé
½ kruka färsk basilika
2 msk färsk dill
50 g rumstempererat smör
1 citron
1 msk skånsk senap
vetemjöl
salt
1 ägg
1 msk kallt vatten
nymald svartpeppar
Enkel smördeg
400 g vetemjöl,
200 g saltat matlagningssmör
1 dl kallt vatten
1 tsk honung

Tillagning

Sätt in mjöl och en rymlig skål i kylen i minst en halvtimme.

Mixa 200 g smör, mjöl och honung.

Blanda för hand med först 2/3-delar av vattnet och sen resten av vattnet.

Knåda snabbt ihop till en boll och ställ kallt i minst 30 minuter.

Kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord. Rotera och vänd degen för att undvika att den spricker. Skulle den spricka kan man ta lite vatten och mjöl och laga den. När den blivit 3-4 mm tunn så rullar man upp den på text kaveln eller en anna rulle och slår in i plastfolie och förvarar i kylen.

Värm ugnen till 200 grader.

Rulla ut degen.

Placera smöret i matberedarens stora skål. Zesta av skalet från citronen. Lägg ner citronskal, basilika och dill. Kör till en massa. Krydda med salt och peppar.

Avlägsna eventuellt skin från laxfilén och torka dem torra med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Dela den mitt av.

Bred smörblandningen över ena sidan av filén och den skånska senapen på den andra. Lägg ihop laxfiléhalvorna, i motsatt riktning så att båda ändarna är av ungefär samma tjocklek.

Vispa upp ett ägg med 1 msk vatten.

Lägg laxen mitt på smördegen och borsta runt den med det uppvispade ägget, krydda med salt och peppar både runt om och på laxen.

Skär bort överskottsdeg, men lämna så mycket att det överlappar ordentligt när man viker ihop till ett snygg paket och vik ihop. Glöm inte kortsidorna.

Vänd hela paketet så att skarvarna kommer nedåt.

Pensla paketets ovansida med ägg. Gör ett rutmönster med en lite kniv, men var försiktig så det inte skärs igenom. Salt och peppra.

Sätt in i ugnen pch grädda i 25-30 minuter.

Servera med potatis och grönsaker.

Fler liknande recept