Hummersoppa

Den här mustigt goda hummersoppan är skapad av fotbollslandslagets kock Mats Broström. Soppan var Fredrik Ljungbergs favorit när han spelade i landslaget.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

2 hela humrar
1 litet selleristånd
1 fänkål
1 gul lök
4 stora vitlöksklyftor
1 purjolök
1 morot
1 röd chili
½ dl olivolja
4 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad dragon
14 vitpepparkorn
2 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
4 dl vispgrädde
1 msk konjak
¼ tsk cayennepeppar
salt
färsk gräslök

Tillagning

Ta köttet ur hummerklor och hummerstjärtar. Ta vara på skalet.

Skölj selleri och fänkål. Skala lök och vitlöksklyftor. Skölj purjon noga. Skala moroten. Dela chilin och avlägsna fröna.

Skär alla grönsaker i 2 cm tjocka skivor eller i klyftor och stek i olivolja tillsammans med hummerskal, tomatpuré och kryddor.

Tillsätt vitt vin och vatten. Låt småputtra i c:a 30 minuter.

Sila bort hummerskal, grönsaker och kryddor.

Slå grädden i buljongen. Koka ihop.

Smaksätt med konjak, cayennepeppar och salt. Mixa. Smaka av med salt.

Värm hummerköttet i lite vitt vin och vatten.

Lägg det värmda hummerköttet i soppskålar.

Slå soppan över så att hummerköttet förblir synligt.

Hacka gräslöken och garnera med den.

Fler liknande recept