Hummerfond

En oredd neutral fransk hummerfond. Förväxla inte denna med den koncentrade hummerfond man kan köpa på småflaskor i livsmedelsbutiker.

Ingredienser (1 portion)

½ kg hummerskal (huvud och ben är bäst)
150 g schalottenlök, purjolök,rotselleri och morot i lika stora delar
persiljekvistar
1 lagerblad
25 g smör
½ dl tomatpuré
1 liter okoncentrerad fiskfond

Tillagning

Skär grönskerna i halvcentimetersbitar.

Stöt hummerskalen fint i en mortel.

Fräs grönsakerna, persiljekvistarna och lagerbladet några minuter i smör.

Tillsätt hummerskalen och fräs dem på svag värme i c:a 10 minuter.

Blanda ner tomatpurén och fräs några minuter.

Rör om då och då.

Tillsätt fiskfonden och låt allt koka upp.

Skumma och låt därefter småkoka under lock i 30 minuter.

Sila fonden genom en fin sil (pressa ur skalen ordentligt).

Fler liknande recept