En oredd neutral fransk hummerfond. Förväxla inte denna med den koncentrade hummerfond man kan köpa på småflaskor i livsmedelsbutiker.
Hummerfond
Ingredienser (1 portion)
½ kg hummerskal (huvud och ben är bäst)
150 g schalottenlök, purjolök,rotselleri och morot i lika stora delar
persiljekvistar
1 lagerblad
25 g smör
½ dl tomatpuré
1 liter okoncentrerad fiskfond
Tillagning
Skär grönskerna i halvcentimetersbitar.
Stöt hummerskalen fint i en mortel.
Fräs grönsakerna, persiljekvistarna och lagerbladet några minuter i smör.
Tillsätt hummerskalen och fräs dem på svag värme i c:a 10 minuter.
Blanda ner tomatpurén och fräs några minuter.
Rör om då och då.
Tillsätt fiskfonden och låt allt koka upp.
Skumma och låt därefter småkoka under lock i 30 minuter.
Sila fonden genom en fin sil (pressa ur skalen ordentligt).