Festlig och lyxig smördegsbakelse med hummer som garanterat gör succé på nyårsfesten. Receptet ger ca 10 hummerbakelser.
Hummerbakelse
Ingredienser (10 portion)
1 paket kyld färdigkavlad smördeg
1 äggula
1 kokta färsk amerikanska humrar
1 msk majonnäs
1 msk hackad färsk dill
½ tsk finrivet citronskal
¼ krm finsalt
Marinerade Kronärtskocksbottnar
250 g färsk kronärtskocka
1 dl torrt vitt vin
1 msk pressad citron
4 dl vatten
2 msk olivolja
½ tsk finsalt
Kavringscrunch
15 g kantskuren kavring
¼ tsk hel kummin
¼ tsk hela fänkålsfrön
1 msk smör
Garneringr
10 hummerbitar
1 tsk rivet citronskal, rivet
10 dillvippor
10 kronärtskocksbitar
Tillagning
Marinerade Kronärtskocksbottnar: Bryt av stammen och halvera kronärtskockan. Dra bort blad och skägget.
Koka bottnarna mjuka i vin, citronsaft, vatten, olivolja och salt 20-30 minuter.
Låt svalna i lagen. Ställ kallt.
Kavringscrunch: Grovhacka och stek kavring, kummin och fänkål knaprigt i smör.
Låt kallna och stöt i mortel.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär smördegen i bitar om ca 8x8 cm. Nagga med gaffel och pensla med äggula. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.
Dela hummern på längden. Ta hummerköttet ur klor och stjärt. Skär i bitar.
Lägg 10 lite finare bitar åt sidan och grovhacka resten. Ställ kallt.
Ta kronärtskocksbottnarna ur lagen. Skär 10 lite finare bitar av kronärtskocksbottnarna och grovhacka resten.
Blanda hackat hummerkött och kronärtskocksbottnar med majonnäs, färsk dill, citronskal och salt.
Fördela hummerblandningen på smördegen.
Garnera med hummer, kronärtskocka, crunch, citronskal och dill.