Hummer thermidor

Klassiskt franskt hummerrecept som finns i många mer eller mindre korrekta versioner. Ugnsgratinerad hummer är en perfekt förrätt i en nyårsmeny eller vid andra festliga tillfällen.

Ingredienser (6 portion)

3 levande hummer á 1 kg vardera
70 cl torrt vitt vin
1 gul lök
1 morot
1 selleri
färsk persilja
1 tsk torkad timjan
6 pepparkorn
1 tsk torkad dragon
225 g skivade färska champinjoner
färskpressad citronsaft
6 msk smör
vetemjöl
25 cl crème fraîche
25 cl vispgrädde
2 äggulor
10 cl konjak
100 g riven Gruyereost
1 krm salt

Tillagning

Blanda vitt vin, grönsaker och kryddor i en skål. Låt stå 15 minuter.

Koka upp tillsammans med lagom med vatten i en stor kastrull och stoppa ner humrarna en och en. Börja med den största och låt koka upp mellan varje.

Täck över och låt koka i drygt 15 minuter. Humrarna är färdiga, när de är klart röda och de långa känselspröten kan dras bort ganska lätt.

Ta upp humrarna.

Steker svampen med 1 msk smör, citronsaft och salt i en liten kastrull under lock i 10 minuter.

Tillsätt saften av svamp i första kastrullen och koka tills såsen reduceras till 3 dl.

Koka försiktigt i mjöl och smör i 25 minuter. Tillsätt såsen och rör om väl. Koka i 1 minut under omrörning. Tillsätt sedan grädden.

Skär humrar på mitten på längden. Ta bort det svarta runt ögonen och tarmar. Ta bort korall och levern, krossats i en stor skål, lägg till och blanda i senap, 10 cl grädde, äggulor. Ajouter la sauce tout en remuant. Lägg såsen under omrörning.

Värm såsen, koka upp under omrörning. Koka sedan försiktigt i 2 minuter. Tillsätt grädde med en matsked.

Smaka av och justera kryddningen om det behövs. Lägg en matsked grädde på toppen.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär hummerköttet i tärningar.

I en stekpanna, lägg smöret på medelvärme. Efter en minut, sätta hummer köttet, rör om försiktigt.

Häll på konjak och låt koka tills vätskan har minskat till hälften. Rör om då och då. Kolla så det inte bränner vid.

Lägg svampen och 2/3-delar av såsen.

I en ugnsform, ordna hummerköttet och svamp, och täck med sås. Strö över strimlad ost.

Gratinera överst i ugnen i ca 10 minuter.

You May Also Like

1.Tora

Gott men jag föredrar nog vanlig kokt hummer med en god aioli.


* = Obligatoriskt fält