Nyttiga och smakrika burgare. Vill man äta några av burgarna vid ett senare tillfälle så blir det allra godast att frysa in dem innan stekningen. Servera med ungsrostad sötpotatis, het gurksallad, klyftad lime och krämig kall sweet chili sauce.
Heta kycklingburgare
Ingredienser (4 portion)
3 stora kycklingbröstfiléer
4 skivor formfranska
1-2 msk vetemjöl
1 urkärnad och finhackad röda chilifrukter
4 fint slantade salladslökar
1 lime
1 msk thailändsk eller japansk soja
1 tsk fish sauce
färsk koriander
1 ägg
2 msk matolja
Ungsrostad sötpotatis
600-800 g sötpotatis
salt
Het gurksallad
½ urkärnad och finhackad röd chilifrukt
½ tsk strösocker
½ skalad och tärnad grön gurka
(saften från den andra halvan lime)
Krämig kall sweet chili sauce
1 dl créme fraiche
3 msk sweetchili sauce
Tillagning
Tärna kycklingen fint. Skär bort kanterna från formfranskan och smula/riv så fint det går.
Lägg kycklinghacket, riven formfranska, mjöl, hackad chili, salladslök, skal av 1 lime och saften av ½, soja, fish sauce och koriander.
Lägg tillräckligt ägg för att få ihop allt (skulle burgarna i detta läge vara för lösa kan man rädda det med att tillsätta vanligt ströbröd). Forma till 4 hamburgare och sätt in dem i kylen i 20-30 minuter så de kallnar.
Ungsrostad sötpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och klyfta sötpotatisen.
Lägg i en ungsfast form och ringla över matolja. Salta.
Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter. Känn så att potatisen är mjuk inuti.
Het gurksallad: Rör i soja, socker, juice av ½ lime och ½ chili, häll över gurkan och blanda väl. Ställ kallt.
Krämig kall sweet chili sauce: Blanda créme fraiche och chilisås. Ställ kallt.
Värm matolja i en stor stekpanna och bryn kycklingburgarna i 2-3 minuter på varje sida. Lägg i en ungsfast form och grädda i 200 graders ugn i 10 minuter tills de är genomstekta.
Servera med gurksallad, rostad sötpotatis, krämig sweet chili suace och extra limeklyftor.