Hemmagjord gelé

Gelé är ett franskt ord, som i sin tur kommer från latinets gelo = “få att stelna”, “få att frysa”. Inom kokkonsten är det en halvt genomskinlig stelnad massa av bär- eller fruktsaft, men kan också vara stelnad sky av fisk, kött eller dylikt samt namn på efterrätter som tillagats med hjälp av gelatin.

Gelé görs bäst på frukter och bär som är rika på fruktsyror och pektin (konsistensgivande ämne). Man kan testa genom att blanda en tesked saft med en tesked starksprit och låta det stå i 30 sekunder. Bildas då gelé behövs inga fler tillsatser.

Det finns många olika geléer och de vanligaste är gjorda på svarta och röda vinbär samt rönnbär. Även grönsaker förekommer, och mintgelé är ett vanligt tillbehör till lamm, i synnerhet i England.

Gele används vanligen som tillbehör till kötträtter och som smaksättare till såser och efterrätter.

Rönnbär är knepiga. Vissa år lyser rönnen ovanligt röd av bär. Enligt ett gammalt talesätt innebär det att det blir mycket snö till vintern. Fast vissa hävdar motsatsen, det vill säga att mycket rönnbär innebär lite snö. Detta eftersom rönnkvistarna inte orkar bära tyngden av både stora bärklasar och mycket snö. Det enda som verkar helt säkert är att många verkar tro att de har ett sjätte sinne (vilka fem andra sinnen har träd?) för väder. Räven tycker att de mest är sura. Men egentligen är rönnbären både nyttiga (C-vitamin) och goda om man bereder dem rätt.

Geléprovet: Kyl ett tefat i frysen. Ös upp lite av den heta saften på fatet och gör en ränna med en sked. Om gelén inte flyter ihop igen är den färdigkokt. Koka annars 3-5 minuter till. Gelén kan behöva 2-3 dygn innan den stelnar. Om den fortfarande är för lös kan den kokas om och stadgas med extra pektin.

Paraffinering: Smält paraffinet i vattenbad. Täck ytan på gelén och placera ett litet snöre på ytan av paraffinet så får du lättare upp det.

Ingredienser (1 portion)

Rödvinbärsgelé
2 ½ liter vinbär, gärna lite omogna bär också
2 ½ dl vatten
4 dl socker
paraffin
Svartvinbärsgelé
1 ½ liter vinbär, gärna lite omogna bär också
1 ½ dl vatten
500 g socker per 5 dl avrunnen saft
paraffin
Rönnbarsgelé
2 liter rönnbär
1 syrligt äpple
5 dl vatten
9 dl socker per liter saft

Tillagning

Rödvinbärsgelé: Du behöver inte rensa bären. Koka vatten och bär i 5 minuter. Häll bärmassan i en silduk över en kastrull och låt saften rinna av, pressa bären mot slutet så all saft kommer ut. Låt saften i kastrullen sakta sjuda upp. Rör ner sockret. Höj värmen och låt koka cirka 5 minuter. Gör geléprovet. Skumma av ytan. Häll upp i väl rengjorda burkar eller glas och paraffinera.

Svartvinbärsgelé: Du behöver inte rensa bären. Koka vatten och bär i 5 minuter. Häll bärmassan i en silduk och låt saften rinna av, pressa bären mot slutet så all saft kommer ut. Mät upp saften och tillsätt rätt mängd socker. Häll saften i en kastrull och låt den sakta sjuda upp. Höj värmen och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av ytan. Gör geléprovet. Häll upp i väl rengjorda burkar eller glas och paraffinera.

Rönnbärsgelé: Plocka mogna rönnbär. Lägg i frysen ett dygn. Rensa. Lägg två liter rönnbär och ett syrligt äpple i klyftor i en kastrull och låt koka i 5 dl vatten under 30 minuter. Låt saften självrinna genom en silduk placerad över en kastrull i ungefär 30 minuter. Tillsätt 9 deciliter socker per liter saft. Koka på svag värme i 15-30 minuter tills allt socker löst sig. Skumma väl. Häll upp i rena geléglas och lägg på paraffin.

You May Also Like* = Obligatoriskt fält