Klassisk slowfood från södra Frankrike. Ungstekt kyckling blir så bra som de ingående ingredienserna så satsa på en riktigt bra kyckling.
Helstekt kyckling som i Provence
Ingredienser (4 portion)
1 kyckling (minst 1 ½ kg)
1 dl olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
2 citroner
1 näve färsk timjan
20-30 svart oliver
2 ½ vitlökar
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader.
Gnid in kycklingen med rikligt med olivolja. Salta och peppra på både in och utsida.
Lägg kycklingen i en stor ugnssäker form.
Halvera citronerna och lägg tre av delarna i formen. Skär den fjärde delen i mindre bitar och lägg in i kycklingen tillsammans med några krossade vitlöksklyftor och timjankvistar.
Skär resten vitlökarna mitt i tu och lägg i formen. Droppa på olivolja.
Lägg oliverna runt kycklingen i formen.
Stek kycklingen mitt i ugnen i drygt 1 timme. Ta ut kycklingen minst 2 gånger under tiden och ös med spadet som bildas i formen.
Servera med vin, vitlöksbröd och rotfrukter.