
Klassisk slowfood från södra Frankrike. Ungstekt kyckling blir så bra som de ingående ingredienserna så satsa på en riktigt bra kyckling.
Klassisk slowfood från södra Frankrike. Ungstekt kyckling blir så bra som de ingående ingredienserna så satsa på en riktigt bra kyckling.
1 kyckling (minst 1 ½ kg)
1 dl olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
2 citroner
1 näve färsk timjan
20-30 svart oliver
2 ½ vitlökar
Sätt ugnen på 175 grader.
Gnid in kycklingen med rikligt med olivolja. Salta och peppra på både in och utsida.
Lägg kycklingen i en stor ugnssäker form.
Halvera citronerna och lägg tre av delarna i formen. Skär den fjärde delen i mindre bitar och lägg in i kycklingen tillsammans med några krossade vitlöksklyftor och timjankvistar.
Skär resten vitlökarna mitt i tu och lägg i formen. Droppa på olivolja.
Lägg oliverna runt kycklingen i formen.
Stek kycklingen mitt i ugnen i drygt 1 timme. Ta ut kycklingen minst 2 gånger under tiden och ös med spadet som bildas i formen.
Servera med vin, vitlöksbröd och rotfrukter.