Helstekt kyckling som i Provence

Klassisk slowfood från södra Frankrike. Ungstekt kyckling blir så bra som de ingående ingredienserna så satsa på en riktigt bra kyckling.

Ingredienser (4 portion)

1 kyckling (minst 1 ½ kg)
1 dl olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
2 citroner
1 näve färsk timjan
20-30 svart oliver
2 ½ vitlökar

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Gnid in kycklingen med rikligt med olivolja. Salta och peppra på både in och utsida.

Lägg kycklingen i en stor ugnssäker form.

Halvera citronerna och lägg tre av delarna i formen. Skär den fjärde delen i mindre bitar och lägg in i kycklingen tillsammans med några krossade vitlöksklyftor och timjankvistar.

Skär resten vitlökarna mitt i tu och lägg i formen. Droppa på olivolja.

Lägg oliverna runt kycklingen i formen.

Stek kycklingen mitt i ugnen i drygt 1 timme. Ta ut kycklingen minst 2 gånger under tiden och ös med spadet som bildas i formen.

Servera med vin, vitlöksbröd och rotfrukter.

Fler liknande recept