Helstekt entrecôte med betor i brynt salviasmör och tomatsallad

Ät upp hela biten entrecôte! Köttet är dyrt och alla (eller i alla fall dom flesta) lämnar nästan hälften. Kotte äter man för att man gillar marmorering och insprängt fett och då äter man upp, annars kan man lika gärna köpa en torr biff!

[ssba-buttons]

Ingredienser (6 portion)

Entrecôte
1 kg entrecôte, hel bit
salt, svartpeppar
olivolja och smör till stekning
Betor i brynt salviasmör
24 knippbetor i valfri kulör (jag har använt gula och polka)
100 g smör
24 salviablad
Tomatsallad
6 tomater
½ rödlök
1 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
salt, svartpeppar
8 basilikablad

Tillagning

Värm ugnen till 100 grader. Salta och peppra köttet ordentligt. Hetta upp en stekpanna tills den nästan glöder.

Tillsätt olja och sedan köttet. Stek hårt som attan runt om. Klicka i smör och skeda det gärna över köttet. Baka klart i ugnen till 58 grader (56 grader för de djärva) i innertemperatur. Låt köttet vila 10-15 minuter. Skiva sedan upp 4 feta bitar. Kött som blir över sparas till söndagens lunch.

Koka betorna mjuka i saltat vatten ca 25 minuter. Skala dom sedan försiktigt. Bryn smöret (se sid 182) tillsammans med salvian. Lägg betorna i smöret. Dela tomaterna i mindre bitar. Skala och skiva löken. Blanda tomater, lök, vinäger och olja och smaka av med salt och peppar. Lägg på basilikan precis före servering.

Fler liknande recept