Hel kalkon i ugn

En helstekt kalkon är en klart imponerande syn på matbordet. Kalkonen är fylld med katrinplommon och ska serveras med sås, kokt potatis, brysselkål och gelé.

[ssba-buttons]

Ingredienser (8 portion)

1 tinad eller färsk hel kalkon, 4-5 kg
½ citron
½ dl smält smör
salt
svartpeppar
2 msk soja
vatten
Fyllning
1 påse katrinplommon
1 dl hackad persilja
4 klyftade äpplen
Portvinssås
4-5 msk mjöl
5 dl grädde
½ dl ljus japansk soja
salt
svartpeppar
2 dl portvin
5 msk portvinsgelé

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Stoppa fyllningen i kalkonen och snörp ihop lårbenen med steksnöre.

Gnid in kalkonen med citronhalvan.

Blanda smöret med salt, peppar och soja samt pensla kalkonen runt om.

Helstek kalkonen med bröstet nedåt i 2 ½ timmar (beräkna ungefär 30 minuters stektid per kilo kalkonen väger).

När kalkonen börjar få fin färg (efter c:a 45 minuter), ska den ösas med någon dl vatten och sänker temperaturen till 175 grader.

Sista halvtimmen vänder du bröstet uppåt så att det får fin färg även på andra sidan.

Ta ut kalkonen, sila av skyn (spara till såsen) och låt kalkonen kallna.

Tranchera upp kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat. Innan servering värms kalkonen under folie.

Portvinssås Späd skyn till 1 liter och koka upp.

Red av med vetemjöl utrört i lite vatten.

Koka några minuter och tillsätt grädde.

Krydda såsen med salt, svartpeppar, soja och smaka till sist av såsen med portvin och portvinsgelé.

Fler liknande recept