Hel glacerad kyckling i ugn med rostade rotfrukter

En god, nyttig och relativt lättlagad hel kyckling. Köp så bra kyckling, gärna ekologisk majskyckling, som möjligt.

Ingredienser (4 portion)

1 stor kyckling (c:a 1 ½ kg)
1 citron
1 lime
snöre att binda ihop kycklingen med
Glace
¾ dl kinesisk soja
¾ dl honung
3 tsk mald torkad ingefära
nymald svartpeppar
½ dl olivolja
Rotfrukter
1 liten rotselleri
2 palsternackor
4 stora potatisar
3 morötter
8-10 små schalottenlökar
1 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
havssalt
nymald svartpeppar

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ingredienserna till glacen.

Bind ihop kycklingen (om den inte levereras så).

Skär bort en tredjedel av citron och gnid in kycklingen med den.

Halvera resten av citronen och limen och stoppa in i kycklingen.

Pensla hela kycklingen med marinaden och sätt in den i ugnen på ett galler (ha gärna folie i botten av ugnen för lättare rengöring).

Skala rotfrukterna och skär dem i tärningar. Lägg dem på en plåt, strö över örtkryddorna och ringla på lite olivolja.

När kycklingen stått inne i 15 minuter ska den penslas igen, samma sak efter 30 och 45 minuter.

När kycklingen stått inne i 45 minuter sätter man in plåten med rotfrukterna,

Låt såväl kycklingen som rotfrukterna baka tillsammans i ugnen i 40 minuter.

Kontrollera om kyckling och rotfrukterna är klara. Är de inte det så baka 10-15 minuter till.

Servera ungskycklingen med rotfrukterna och en kall örtsås.

You May Also Like

1.josefin

OTROLIGT GOTT :)
2.VA?

En och en halv timme för en kyckling i 175 grader????? Skaffa en termometer!
3.kalleballe

du tar ju ut kycklingen varje kvart för att pensla den... så 1.5 timme är inte så konstigt trotts allt.
4.Johannes

håller med om tiden, helt sjukt. ingen respekt för råvaran alls, kör termometer till 63-65c och vila den i 30 minuter med en släng runt om.
5.Stinamaja

Ska man döda kycklingen innan? Eller ska man bara knyta fast den bara?


* = Obligatoriskt fält