Havsabborre med tomater och selleri pch en skjuts av vitlök – rätt upp och ner. Sådan naken mat ställer stora krav på råvarorna. De måste vara perfekta.
Havsabborre som i Livorno (Branzino alla livornese) är en rätt skapad av mästerkocken Stefano Catenacci. Bilden är tagen av David Loftus.
8 havsabborrfiléer
3 vitlöksklyftor
1 selleristjälk
1 dl olivolja
250 g skalade tomater, från burk
bladpersilja
salt och vitpeppar
Skala och hacka vitlöken. Skär selleristjälken i små tärningar.
Bryn vitlöken i hälften av olivoljan i en stekpanna. Tillsätt selleri och tomater och låt koka ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Salta och peppra fiskfiléerna. Stek dem i resterande olja.
Lägg upp ett par skedar sås på varje tallrik, lägg fiskfiléerna på såsen och toppa med persilja.