Halstrad torsk i kryddig vinlag med potatiskräm

Det här är fin mat till första cykelutflykten. Lägg fisken, krämen, oliverna och salladen i olika skålar och packa mer i korgen. Lägg med tortillabröd som man sveper godsakerna i sedan. Tro inte att potatiskrämen är som vilket mos som helst. Nej, det är en syrlig och god kräm som man äter kall till den marinerade torsken.

Ingredienser (6 portion)

1 kg torskfilé utan skinn
rapsolja till stekning
salt och peppar
Vinlag med saffran
1 dl vitvinsvinäger
1 ½ dl vitt vin
1 dl vatten
½ g, 1 paket, saffran
1 ½ msk salt
1 dl rårörsocker
2 stjärnanis
1 bit kanelstång
2 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
1 spansk pepparfrukt, urkärnad
1 msk sillkryddor (färdigköpt kryddblandning)
färska örter: 1 kvist rosmarin, 3 kvistar timjan och en kvist dragon eller ½ tsk franska örter (färdigköpt kryddblandning)
Potatiskräm
500 g skalade potatisar
50 g smör
2 vitlöksklyftor
saft och rivet skal av en ½ citron
1 tsk salt
1 kryddmått socker
2 äggulor
1 ½ dl matyoghurt
1 dl olivolja
1 dl hackad persilja

Tillagning

Börja med fisken: Skär den i ca 3x3 cm stora bitar, salta och peppra dem lite lätt.

Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn bitarna hastigt på ena sidan. Lägg över dem på ett fat med kanter.

Gör vinlagen: Koka upp vinäger, vin, vatten, saffran, salt och socker i en kastrull. Låt det koka tills sockret och saltet har smält, lägg ner stjärnanis och kanelstång.

Skala och hacka schalottenlökarna fint. Krossavitlökarna med skalet på, skala och hacka ingefäran. Lägg ner allt i vinlagen tillsammans med chilifrukten som är delad i två halvor, sillkryddorna och de färska eller torkade örterna.

Låt blandningen småputtra i 10-15 minuter. Låt den svalna. Häll vinlagen över torsken. Låt den stå kallt över natten.

Gör potatiskrämen: Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet.

Pressa potatisen i en potatispress, tillsätt smör, pressad vitlök, citronsaft och -skal, salt, socker och äggulor. Rör ihop till en tjock kräm. Rör ner yoghurt och sedan olja, lite i taget. Tillsätt eventuellt lite vatten om krämen blir för tjock. Blanda ner persilja, täck skålen med plastfolie och ställ i kylen. Potatiskrämen är god kall men kan också ätas varm.

Fler liknande recept