Gravad lax

Att grava lax är mycket enklare än vad man kan tro. Imponera på släkt och vänner med fräsch egenhändigt gravad lax.

Ingredienser (1 portion)

500 g färsk lax (mittbiten filead men med skinnet kvar)
2 msk salt
3 msk strösocker
2 tsk grovkrossad vitpeppar
3 msk hackad dill

Tillagning

Blanda salt, strösocker och vitpeppar.

Gnid in blandningen i fiskens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig.

Strö dillen över laxen.

Lägg ihop laxfilén med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.

Dra över en plastpåse, knyt ihop och lägg den på ett fat i kylen.

Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen några gånger under den tiden.

Skrapa bort dill och kryddor från laxen.

Skär den i tunna, sneda skivor och servera.

Fler liknande recept