Att gratinera hummer är roligt, enkelt och framförallt sanslöst gott. Gratinerad hummer passar både på nyårsfesten och intima middagar. Det enda som duger att dricka till gratinerad hummer är champagne.
Det går bra att förbereda rätten fram till den avslutande gratineringen.
1 stor kokt hummer
smör
4 färska champinjoner
½ purjolök
1 ½ dl vispgrädde
1 msk konjak
salt
nymald vitpeppar
1 msk vetemjöl
½ dl riven lagrad Grevé
Dela hummern i två lika delar.
Ta ur köttet och dela allt hummerkött i mindre bitar.
Skölj hummerskalen och lägg dem upp och ner i en ungsfast form.
Ansa svampen och skiva den.
Fräs svampen i lite smör tills vätskan har kokat in.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tillsätt purjolök och stek den mjuk utan att den tar färg.
Häll på nästan 1 dl vispgrädde.
Smaka av med konjak, salt och vitpeppar.
Skaka den sparade vispgrädden med mjölet och häll på det i omgångar tills det tjocknar.
Rör ner hummerköttet.
Fördela fyllningen i hummerskalen.
Strö över osten.
Gratinera hummern mitt i ugnen 7-8 minuter tills den har fin färg.
Servera genast.