Den här sillen är något av en favorit. För mig, och för de flesta tror jag. Den är fräsch och smakrik och är inlagd i en klar lag. Som med alla sillinläggningar, ta dig tiden att lägga in själv.
Det är värt besväret – för det blir så gott.
Den här sillen är något av en favorit. För mig, och för de flesta tror jag. Den är fräsch och smakrik och är inlagd i en klar lag. Som med alla sillinläggningar, ta dig tiden att lägga in själv.
Det är värt besväret – för det blir så gott.
4 hela salta fetsillar
1 gul lök
1 rödlök
1 medelstor morot
1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)
Lag
2 dl ättiksprit (12 %)
5 dl strösocker
7 dl vatten
6 lagerblad
1 tsk hela kryddpepparkorn
1 tsk hela vitpepparkorn
1 tsk hela svartpepparkorn
1 knippe dill
Inläggning
1 gul lök
1 rödlök
1 morot
1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)
1 skiva färsk pepparrot (ca 10 g)
1 knippe dill
2 tsk gula senapskorn
4 vitpepparkorn
4 lagerblad
Dag 1: Rensa och putsa sillen men låt ryggbenet sitta kvar, skär sillen i ca 2 centimeter tiocka bitar. Vattna ur dem i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med kallt vatten som byts ut en gång under urvattningen.
Dag3: Skala och skiva gul lök, rödlök, morot och ingefåra. Varva sillbitar och grönsaker fint i en rymlig glasburk. Låt stå med lock över natten, då "gifter sig" löken och sillen fint. Koka ihop ingredienserna till lagen på svag värme i ca 10 minuter. Låt stå i kylen över natten och sila sedan.
Dag 4: Lyft upp sillen och ta bort grönsakerna. Skala och skiva gul lök, rödlök, morot, ingefåra och pepparrot till inläggningen och grovhacka dillen. Varva sill och inläggningsgrönsakerna med kryddorna i en glasburk och slå på lagen. Låt vila i ytterligare minst 2 dygn.