Fylld fläskfilé med sherrysås

Fläskfilé blir saftig och god om man fyller den med godsaker och lindar in den i lufttorkad skinka.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

600 g fläskfilé
120 g lufttorkad skinka
Fyllning
100 g finhackade champinjoner
2 hackade vitlöksklyftor
4 skivade salladslökar
2 msk smör
salt
nymald svartpeppar
Sherrysås
3 dl matlagningsgrädde
1 ½ msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk honung
2 msk idealmjöl
2 msk torr sherry
salt
nymald svartpeppar
ev. collorit
Servera med
potatisklyftor eller ugnsrostade potatishalvor
stekta champinjoner
grönsaker

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Putsa köttet rent från senor, hinnor och överdrivet fett.

Skär en skåra längs med filén, men inte helt igenom. Salta och peppra.

Fräs champinjoner, vitlök och salladslök i smör i en stekpanna tills vätskan kokat in.

Låt svalna och fördela i fickan på köttet.

Vik samman och linda skivor av lufttorkad skinka runtom filén. Man kan även linda ett steksnöre runt om om man vill.

Bryn filén runtom i smör i en stor stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form.

Stek i nedre delen av ugnen, tills innertemperaturen är 65 grader, det tar c:a 25 minuter.

Låt köttet vila, c:a 10 minuter innan det skärs upp i centimetertjocka skivor.

Blanda matlagningsgrädde (men spara lite att blanda ut idealmjölet med), kycklingfond och sherry i en kastrull. Koka upp och tillsätt idealmjöl utblandat i lite matlagningsgrädde. Sjud i 5 minuter under omrörning. Färga eventuellt in såsen med lite collorit.

Servera den fyllda fläskfilén med sherrysåsen, potatis, stekta champinjoner och grönsaker.

Fler liknande recept