Friterade äppelklyftor med vanilj, kanel och brunt socker.
Det som skiljer en dussinkock från en stjärnkock är förmågan att välja de bästa råvorna som finns att tillgå och åkeröäpple är helt klart en av de bästa äppelsorterna.
Perfekt konsistens har glassen när den är helt nykörd och töms ur maskjnen. Lagringstemperatur av glass som görs dagligen är minus 13 grader, hemma har man förmodligen varken glassmaskin eller en frys som håller exakt minus 13 grader. Ett tips är att köra den köpta vaniljglassen hastigt i matberedaren om man vill uppnå ett resultat i närheten, i varje fall konsistensmässigt.
Kanelsocker
100 g brunt farinsocker
10 g malen kanel
Äpplen
6 åkeröäpplen
Sockerlag
500 g vatten
150 g socker
25 g citronjuice
Panering och fritering
200 g vetemjöl
3 ägg
25 g panko-ströbröd
olja till fritering
Vaniljglass (1 sats)
750 g mjölk
750 g grädde
500 g socker
240 g äggula
1 vaniljstång
Kanelsocker: Blanda farinsocker och kanel i en bunke.
Äpplen: Koka upp vatten, socker och citronjuice i en vid kastrull.
Skala äpplena och skär dem i grova klyftor. Lägg ner äppelklyftorna i den kokande lagen och lägg ett lock på. Ställ kastrullen åt sidan och låt dra 5 minuter tills äpplena är mjuka, men med lite kärna. Lyft upp äpplena och låt dem rinna av på hushållspapper.
Panera äppelklyftorna först i vetemjöl, sedan i uppvispade ägg och slutligen i ströbröd.
Fritera äppelklyftorna i 180 grader varm olja tills de är gyllenbruna och frasiga. Lägg upp på hushållspapper och pudra över kanelsockret.
Vaniljglass: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
Koka upp mjÖlk, grädde, vaniljstängerna och de utskrapade fröna i en stor kastrull.
Vispa ihop äggulor med strösocker i en bunke och slå i den varma vanlljblandningen.
Blanda och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud glassmeten till 84 grader och sila av på en gång.
Låt svalna och kör smeten i glassmaskin.