Fransk citronpaj

Citronpaj är en älskad dessert i hela den civiliserade världen. Detta recept på citronpaj kommer från Menton på franska Rivierans östligaste del. Den som är galet förtjust i just citroner rekommenderas ett besök på deras “Fête du Citron” som hålls i mitten av februari varje år.

Ingredienser (8 portion)

Deg
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg
2 msk socker
1 msk vatten
Fyllning
3 äggulor
5 msk socker
1 ½ msk maizenastärkelse
1 dl crème fraiche
1 dl pressad citron
rivet skal av 1 citroner
Maräng
3 äggvitor
1 ½ dl socker

Tillagning

Deg: Lägg socker, mjöl, tärnat smör, vatten och ägget i matberedare och kör till en smulig deg.

Forma degen till en boll och platta ut den lite mellan plastfolie. Lägg degen kallt en timme i kylen.

Sätt ugnen på 225 grader.

Kavla ut degen och klä pajformen med den. Nagga lite i botten. Förgrädda pajskalet 10-12 minuter mitt i ugnen.

Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Fyllning: Vispa ihop äggulorna, sockret och maizenastärkelsen. Blanda i créme fraiche, pressad citron och rivet skal.

Häll blandningen i det förgräddade pajskalet.

Grädda 25 minuter.

Maräng: Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa rejält.

Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över. Grädda pajen i ytterligare 10 minuter tills marängen fått en gyllengul färg.

Fler liknande recept