
Härligt saftig fläskstek med fin steksvål. Passar som söndagmiddag.
1 ½ kg färsk skinka med svål
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk torkad timjan
matolja
salt
nymald svartpeppar
Sky
2 dl steksky
3 dl vatten
2 tsk arrowrot
3 msk smör
peppar
nymald svartpeppar
ev. lite sherry
Tillbehör
brysselkål
färskpotatis
äppelmos
Dag 1: Sätt på ugnen på 80 grader. Väger skinkan mer än 4 kg sätt den på 85 grader.
Skär svålen i ett fint rutmönster och gnid in skinkan med matolja.
Gnid in köttet med örtkryddor.
Lägg skinkan på galler över ugnsplåt.
Täck köttet med aluminiumfolie.
Sätt in i ugn 12-24 timmar.
Vid innertemperatur 75-80 grader är den klar.
Dag 2: Tänd utegrillen eller sätt ugnsgrillen på max.
Ta bort folien och lägg sklnkan på grillen eller sätt in den i ugnen på samma sätt som dan innan, minus folien.
Grillla tills skorpan är krispig.
Ta ut köttet och låt det vila en stund.
Sky: Smält smör i en kastrull.
Vispa ner arrowrot.
Häll på vatten och lite silad skinksky.
Låt sjuda i 5-10 minuter.
Späd med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock.
Smaka av med salt, svartpeppar och eventuell sherry.