Fläskkotlett i sötsur sås

En rätt inspirerat av den legendariska Stockholmskocken Carl Butlers recept, som han i sin tur hade snappat upp under en resa till Thailand.

Äger man inte Carl Butlers kokbok så ska man se till att köpa ett exemplar om man hittar på exempelvis antikvariat eller Myrorna. Den är så fantastiskt daterad när det gäller både formgivning och fotografier att man blir helt tårögd. Maten är dock fortfarande lika god och ärlig som den var på 70-talet.

Ingredienser (4 portion)

4 stora fläskotletter
1 ägg
vetemjöl
ströbröd
salt
nymald svartpeppar
3 msk smör
3 msk
2 tomater
½ gul lök
½ grön gurka
3 msk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
1 ½ msk majsmjöl
2 msk thailändsk eller japansk soja
5 msk vatten
saften av 1 apelsin
½ tsk ingefära
smör

Tillagning

Blanda vetemjöl, salt och svartpeppar på en tallrik.

Vispa upp ägget och häll i en djup tallrik.

Häll ströbrödet på en tallrik.

Vänd kotletternaförst i mjölet, sen i ägget och sist i ströbrödet.

Låt paneringen torka in.

Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smöret i en stekpanna på medelvärme. Sänk till svag värme tills de fått gyllenbrun färg.

Lägg dem i en ungsform och häll över smöret. Sätt in dem i ugnen i 10 minuter. Ös med smöret efter halva tiden.

Skala och skiva löken. Skär tomaterna i smala klyftor. Skala gurkan, halvera den på längden och skiva den i halvcentimeter tjocka halvmånar.

Fräs löken gyllene i rikligt med smör i en kastrull. Häll i gurkan och fräs i några minuter till. Lägg i tomaterna och fräs i ytterligare några minuter.

Blanda socker, vinäger, soja, majsmjöl, vatten, ingefära och apelsinsaften ordentligt. Bland med de stekta grönsakerna och låt koka upp.

När såsen blivit geléartad är den klar.

Servera med nykokt ris.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält