En god och praktisk allt-i-ett-rätt till söndagsmiddagen.
Fläskfilé på bädd av potatisgratäng
Ingredienser (8 portion)
1 kg fläskfilé
1 ½ kg potatis (mjölig sort)
1 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
salt
grillkrydda
vitlökspeppar
nymald svartpeppar
smör
4 dl crème fraîche
2 askar färskost med vitlökssmak
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis och lök.
Skiva potatis och lök i matberedare eller med kniv.
Varva potatis, lök och vitlök i en sor gratängform.
Krydda med salt, vitlökspeppar och svartpeppar.
Blanda runt allt i gratängformen.
Häll på grädden.
Grädda mitt i ugnen drygt 60 minuter.
Ansa filén och skär den i centimetertjocka skivor.
Banka ut skivorna en aning.
Vänd dem i grillkrydda och salta.
Bryn dem i smöret.
Ta ur filén ur stekpanna och häll på crème fraîche och färskosten. Vispa till en sås.
När potatisen blivit mjuk i ugnen tar man ut den och lägger på fläskfilén.
Täck med såsen och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.