Fläskfilé på bädd av potatisgratäng

En god och praktisk allt-i-ett-rätt till söndagsmiddagen.

Ingredienser (8 portion)

1 kg fläskfilé
1 ½ kg potatis (mjölig sort)
1 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
salt
grillkrydda
vitlökspeppar
nymald svartpeppar
smör
4 dl crème fraîche
2 askar färskost med vitlökssmak

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala potatis och lök.

Skiva potatis och lök i matberedare eller med kniv.

Varva potatis, lök och vitlök i en sor gratängform.

Krydda med salt, vitlökspeppar och svartpeppar.

Blanda runt allt i gratängformen.

Häll på grädden.

Grädda mitt i ugnen drygt 60 minuter.

Ansa filén och skär den i centimetertjocka skivor.

Banka ut skivorna en aning.

Vänd dem i grillkrydda och salta.

Bryn dem i smöret.

Ta ur filén ur stekpanna och häll på crème fraîche och färskosten. Vispa till en sås.

När potatisen blivit mjuk i ugnen tar man ut den och lägger på fläskfilén.

Täck med såsen och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.

Fler liknande recept