Helstekt och gratinerad fläskfilé så som Karl den Store (fra. Charlemagne) gillade den. Denna fläskfilé är en bra bjudrätt, som kan förberedas fram till den sista gratineringen. Servera med ungsrostade potatisklyftor. Vill man göra rätten LCHF-mässig serverar man broccolimos till.
800-900 g fläskfilé
salt
nymald vitpeppar
smör
Béarnaisesås
1 förpackning béarnaisesås
50 g smör
kallt vatten
Champinjonstuvning
25+25 g smör
200 g färska champinjoner
¾ dl vetemjöl
2 dl mjölk
¼ dl vispgrädde
salt
nymald vitpeppar
Sätt ugnen på 175-200 grader.
Krydda fläskfilén runt om med salt och peppar.
Bryn köttet väl runt om.
Lägg köttet i en smord, ugnssäker form och efterstek i ugn i 20-25 minuter.
Lägg folie över köttet för att hålla det varmt (spara gärna skyn och servera den till).
Champinjonstuvning: Skiva champinjonerna.
Smält 25 g smör i en kastrull.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet.
Sätt tillbaka kastrullen på värmen igen och tillsätt mjölk och grädde, rör flitigt.
Smaka av med salt och peppar.
Fräs champinjonerna i resten av smöret och rör ner dem i stuvningen.
Béarnaisesås: Gör béarnaisesåsen enligt anvisningen på förpackningen.
Höj temperaturen i ugnen till 275 grader.
Skiva upp köttet, fyll skivorna med champinjonstuvningen och klicka över bearnaisesåsen.
Gratinera i 10 minuter.
Droppa skyn runt omkring.