
Smakrik fisk- och skaldjursgryta skapad av Melker Andersson. Enligt honom är den lika god som en svindyr fiskgryta han en gång åt i Juan les Pins på franska rivieran, men mycket billigare.
Smakrik fisk- och skaldjursgryta skapad av Melker Andersson. Enligt honom är den lika god som en svindyr fiskgryta han en gång åt i Juan les Pins på franska rivieran, men mycket billigare.
600 g blandade fiskar och skaldjur
1 morot
1 fänkålsstånd
1 gul lök
1 gul paprika
½ röd paprika
4 tomater
4 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
1 burk krossad tomat
3 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong
1 citron, saften av
1 apelsin, saften av
1 g (2 påsar) saffran
4 lagerblad
4 kvistar timjan
2 stjärnanis
1 tsk chilipulver (gärna Pimentón de la Vera)
salt och peppar
Aioli
2 äggulor
2 msk färskpressad citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad
1 kokt potatis, grovt riven
1 dl matolja
1 dl olivolja
salt
tabasco
Till servering
aioli
brödkrutonger
riven ost
Skär samtliga färska grönsaker i sockerbitsstora tärningar och fräs dem tillsammans med vitlöken i olivolja i en gryta.
Tillsätt övriga ingredienser, förutom fisk och skaldjur. Koka upp och låt sjuda i 30-40 minuter.
Lägg och skaldjur i grytan och låt sjuda ytterligare 3-4 minuter.
Servera med aiolin. Toppa med brödkrutonger och riven ost.
Aioli: Blanda äggula, citronsaft, vitlök och potatis i en bunke.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning, använd gärna elvisp.
Smaka av med salt och tabasco.