Ett enkelt recept på fikonmarmelad. Vill man ha en mörkare och ännu mer smakrik marmelad kan man byta strösockret mot muskovadosocker.
Fikonmarmelad passar till smakrika ostar, t.ex. getost.
Receptet på fikonmarmelad ger två små burkar färdig marmelad.
½ kg färska fikon
400 g strösocker
½ dl nypressad citronsaft
Dag 1: Skölj fikonen och skär bort fästena.
Skär fikonen i klyftor.
Koka upp fikon, socker och citronsaft i en kastrull.
Låt kallna.
Ställ i kylen till nästa dag.
Dag 2: Låt sockerlagen rinna av och koka den till 105 garder.
Tillsätt frukten igen och koka till 105 grader. Penslar man kastrullens insida med vatten under kokningen så förhindras att sockret kristalliseras.
Skumma väl.
Häll upp marmeladen på rena, varma burkar.
Ställ burkarna upp och ner.
Låt kallna till nästa dag. Förvara i kylskåp.