Fasan i lergryta

Ett recept med fasan tillagat i en klassisk lergryta. Lergrytan passar extra bra till fågelkött som fasan eftersom grytan minskar risken att det blir torrt.

Receptcentralen.se har även ett recept på helstekt fasan med calvadosgräddsås

Ingredienser (2 portion)

1 fasan
saften av ½ citron
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
½ dl hackade färska örtkryddor (t.ex. timjan och dragon)
½ dl torrt vitt vin
Sås
2 dl vispgrädde

Tillagning

Lägg lergrytan i blöt 2 timmar före användning.

Skölj och torka av fasanen.

Gnid den invändigt med citron, salt och svartpeppar både ut- och invändigt.

Lägg fasanen i lergrytan.

Häll på vinet och strö över örtkryddorna.

Ställ in i kall ugn.

Sätt ugnen på drygt 225 grader och stek i c:a 1 ½ timme.

Ta vara på skyn, späd med grädde och red den till en god sås.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt ris eller potatis.

Fler liknande recept