Fasan i lergryta

Ett recept med fasan tillagat i en klassisk lergryta. Lergrytan passar extra bra till fågelkött som fasan eftersom grytan minskar risken att det blir torrt.

Receptcentralen.se har även ett recept på helstekt fasan med calvadosgräddsås

[ssba-buttons]

Ingredienser (2 portion)

1 fasan
saften av ½ citron
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
½ dl hackade färska örtkryddor (t.ex. timjan och dragon)
½ dl torrt vitt vin
Sås
2 dl vispgrädde

Tillagning

Lägg lergrytan i blöt 2 timmar före användning.

Skölj och torka av fasanen.

Gnid den invändigt med citron, salt och svartpeppar både ut- och invändigt.

Lägg fasanen i lergrytan.

Häll på vinet och strö över örtkryddorna.

Ställ in i kall ugn.

Sätt ugnen på drygt 225 grader och stek i c:a 1 ½ timme.

Ta vara på skyn, späd med grädde och red den till en god sås.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt ris eller potatis.

Fler liknande recept