Entrecôte med bearnaisesås och klyftpotatis

Okej, entrecôte med bearnaisesås och klyftpotatis är svenne banan-mat, idrottsstjärnemat och för många pretton en symbol för dålig matsmak. Men det går inte komma ifrån att välhängd entrecôte, hemmagjord bearnaise och friterad kvalitetspotatis är gott. Riktigt gott till och med.

Ingredienser (4 portion)

Entrecôte
4 tjocka skivor entrecôte
smör
salt
svartpeppar
Klyftpotatis
500 g potatis
frityrolja
Bearnaisessås
200 g smör
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vitt vin
3 finhackade schalottenlökar
2 stjälkar färsk dragon
3 äggulor
2 msk hackad dragon
salt
cayennepeppar
Garnerning
8 gröna sparrisar
salt
vatten

Tillagning

Bearnaisesås: Smält smöret på låg värme i en kastrull.

I en annan kastrull, koka ihop vin, vinäger, dragonstjälkar och schalottenlökar. Reducera tills 3 msk vätska återstår. Sila vätskan i en kastrull och låt svalna något.

Ställ kastrullen i ett vattenbad och lägg i äggulorna. Vispa gulorna tills de tjocknar något.

Tillsätt smöret droppvis från början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen. Vispa tills såsen tjocknar. Om såsen skär sig, tillsätt en isbit och vispa hastigt.

Tillsätt hackad dragon. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Entrecôte: Salta och peppra köttet ordentligt. Stek eller grilla köttet ett par minuter på varje sida.

Klyftpotatis: Skala potatisen och dela den i klyftor.

Värm upp olja i en kastrull. Fritera potatisklyftorna tills de är gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper och låt rinna av.

Garnering: Koka sparrisen i 4-5 minuter i saltat vatten.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält