Empanadas

Köttfärspiroger med sting. Empanadas serveras överr hela den spansktalade världen.

Ingredienser (4 portion)

Deg
6 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 äggula
2 dl mjölk
3 msk neutral matolja
1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning
400 g nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk hackad färsk chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
½ tsk kumminfrön
3 msk matolja
3 hårdkokta ägg
10 svarta oliver
salt
nymald svartpeppar

Tillagning

Deg: Blanda alla torra ingredienser.

Vispa ihop mjölk, äggula och olja.

Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg.

Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns klibbig.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning: Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin yta.

Tillsätt chili, kumminfrön och paprikapulver och fräs i ytterligare någon minut.

Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin.

Dela degen i 10-12 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.

Skär äggen i klyftor.

Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan.

Pensla kanterna med vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel.

Tryck till kanten med en gaffel.

Pensla med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter till de har fått gyllenbrun färg är de klara.

Fler liknande recept