Eggs Benedict

En klassisk amerikansk lunch- och brunchrätt som skapades på berömda Delmonico’s på Manhattan. Enligt historien kom rätten till när stamkunderna herr och fru Benedict undrade om hovmästaren hade något nytt på menyn. Hovmästaren kastade tillbaka frågan till fru Benedict som svarade: “förlorade ägg på bröd med skinka, hollandaise och tryffel på toppen”.

Ingredienser (4 portion)

Förlorade ägg
1 msk ättiksprit
1 liter vatten
4 ägg
Hollandaisesås
200 g smör
4 äggulor
3 msk vatten
1-2 msk pressad citron
salt
peppar
Smörgås och garnering
8 skivor vitt formbröd
8 skivor rökt skinka
krasse

Tillagning

Förlorade ägg: Koka upp rikligt med vatten och ättiksprit i en kastrull. Låt det sedan sjuda.

Knäck äggen, efter hand, i en kopp. Häll försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter.

Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.

Hollandaisesås: Smält smöret i kastrull och låt svalna en stund.

Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad.

Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa under hela tiden.

Tag kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen.

Smaka av med citron, salt och peppar.

Smörgås: Forma brödskivorna till cirklar med t.ex. en metallrundel. Rosta dem lätt.

Lägg en brödskiva på en tallrik. Fortsätt med rökt skinka, en ny brödskiva och ytterligare rökt skinka. Lägg sedan på ett ägg och toppa med hollandaise. Klipp över lite krasse.

Fler liknande recept